Το Κτήμα
Το κτήμα
Το κυρίως κτήμα Πορφυρούσα βρίσκεται στην Παλαιόπολη μέσα σε ένα ιδιόκτητο μικρό λαγκαδάκι, καθώς και σε ένα λόφο λίγο πιο πέρα, με θέα την παραλία της Παλαιόπολης. Αποτελείται από 25 στρέμματα με ελαιόδεντρα που καταλαμβάνουν κυρίως την κοιλότητα του λαγκαδιού, και από 10 στρέμματα αμπέλια, που αγκαλιάζουν το λαγκάδι, και είναι φυτεμένα πάνω σε σκαλιά, σε πέτρινες αναβαθμίδες, που συγκρατούν το χώμα. Στο κτήμα υπάρχουν επίσης αμυγδαλιές και χαρουπιές, ενώ στις παρυφές αρκετά άγρια φασκόμηλα. Ανάμεσα στις ελιές, ένα μικρό πέτρινο κτίριο του περασμένου αιώνα έχει αναστηλωθεί και μετατραπεί σε τυποποιητήριο βιολογικού ελαιολάδου με κωδικό EL. Παράπλευρα υπάρχουν άλλα 50 περίπου οικογενειακά στρέμματα, εκτάσεις που καλλιεργούνται από ελιές, αμπέλια και σιτηρά.
Στην κορυφή ενός υψώματος, απέναντι από το τυποποιητήριο βιολογικού ελαιολάδου, μέσα στο κτήμα βρίσκεται και το σπίτι της Έλενας. Μία μικρή παραδοσιακή καμάρα, φτιαγμένη από τοπικούς παραδοσιακούς πορόλιθους με την τεχνοτροπία του βόλτου, κατασκευασμένο τον προπερασμένο αιώνα, που έχει βεράντα της όλο το Κρητικό Πέλαγος, αγναντεύοντας τα Αντικύθηρα και τα Λευκά Όρη της Κρήτης! Στα πόδια του φυσικού μπαλκονιού, άλλα 6 στρέμματα με τοπικές ποικιλίες οινάμπελου, αραδιασμένα πάνω σε 9 αναβαθμίδες με τοιχοποιία πολλών εκατοντάδων χρόνων, αναστηλωμένη σε ορισμένα σημεία. Άλλα 6 στρέμματα ελιάς στα χαμηλότεα σκαλιά του κτήματος πλαισιώνουν την ιδιοκτησία.
Το αμπέλι
Από την πρώτη στιγμή που έφτασε στο νησί, η Έλενα ξεκίνησε να αναβιώνει τις παλιές τσιριγώτικες ποικιλίες αμπελιού.
Στο κτήμα καλλιεργείται ο αρικαράς, που δίνει ροζέ κρασί, υψηλόβαθμο και αρωματικό, ποικιλία που ήρθε μετά τη μικρασιατική κατατροφή από τα παράλια της Μικρασίας, με τους πρόσφυγες κυθήριας καταγωγής, οι οποίοι επαναπατρίσθηκαν. Αρικαράς σημαίνει αραιός μαύρος και είναι η ποικιλία που αμπελογραφικά φέρνει το όνομα φωκιανό, από την αρχαία Φώκαια.
Ο ροδίτης που δίνει λευκό κρασί, χαμηλόβαθμο, μα σε μεγαλύτερες ποσότητες, καλύπτει μικρές εκτάσεις. Ο πετρολανός, που δίνει λευκό κρασί, ποικιλία πολύ ευαίσθητη στις ασθένειες και η κυδωνίτσα, λευκή ποικιλία, που δίνει αρωματικότατο οίνο που θυμίζει κυδώνι είναι δυο πολύ παλιές τοπικές ποικιλίες. Η καλλιέργειά τους έρχεται στο νησί από εδώ και τρείς αιώνες τουλάχιστον νωρίτερα. Τα παλιά τα χρόνια λιάζανε τα σταφύλια μετά τον τρύγο, στα αλώνια που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί, με αποτέλεσμα να δίνουν ένα ημίγλυκο μοσχάτο άρωμα στον οίνο.
Τέλος το τουκουμάκι, που δίνει μαύρο οίνο, ποικιλία πολύ μικρής εξάπλωσης αλλά μεγάλης παραγωγής, με βαθύ έντονο κόκκινο χρώμα.
Για την αναβίωση του αμπελιού χρειάστηκαν πάνω από 10.000 εμβολιασμένα μοσχεύματα.
Το λιόφυτο
Στο λιόφυτο του κτήματος, η ποικιλία που επικρατεί είναι η κορωνέικη. Ποικιλία που σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες του νησιού, παράγει το εξαιρετικής γεύσης και με φρουτώδη αρώματα παρθένο ελαιόλαδο των Κυθήρων, που έχει ήδη τιμηθεί με διεθνή βραβεία ποιότητας.
Το στάρι
Τα τελευταία χρόνια η Έλενα εντείνει τις προσπάθειές της και στην αναβίωση της καλλιέργειας του σταριού. Επέλεξε μια ελληνική ποικιλία «κοντή μαυράγανη», με την οποία σπέρνει στο κτήμα μια μικρή έκταση. Λέγεται έτσι γιατί το άγανο του σταριού είναι σκληρό, μαύρο, ενώ το στέλεχος είναι χαμηλό κι έτσι δεν το πλαγιάζει ο λίβας. Μετά από επίμονες παραινέσεις της και σε άλλους παραγωγούς, το σιτάρι άρχισε να καλλιεργείται πάλι στο νησί και να συντηρούνται και οι μύλοι.
Το Εργαστήριο Εμφιάλωσης Κρασιού και Ελαιόλαδου
Βρίσκεται σε ένα μικρό παραδοσιακό πέτρινο κτίριο μέσα στο κυρίως κτήμα. Το έργο κατασκευής και προμήθειας μηχανημάτων του εργαστηρίου εντάχθηκε σε πρόγραμμα της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Leader II και ολοκληρώθηκε το 2001. Το εργαστήριο εμφιάλωσης πιστοποιείται για τη βιολογική του διαδικασία και διατίθεται επίσης για την εμφιάλωση άλλων παραγωγών του νησιού.
Πιστοποίηση του Κτήματος Πορφυρούσα
Το Κτήμα Πορφυρούσα ελέγχεται και πιστοποιείται για τη βιολογική καλλιέργεια ελιάς και αμπέλου και την τυποποίηση των τελικών προϊόντων αδιαλείπτως από το 1996 μέχρι σήμερα.
Από το 1996 έως το 2010 ελεγχεται και πιστοποιείται από τη ΔΗΩ. Από το 2010 έως το 2013 ελέγχεται και πιστοποιείται από τις Διαδρομές Ποιότητας Q-Ways. Από το 2013 έως και σήμερα ελέγχεται και πιστοποιείται από την TUV Austria Ελλάς.